НЕПАЛ, БУТАН, МУСТАНГ - Величието на Хималаите! Стоп продажби!

ГРУПОВО ПЪТУВАНЕ С ЕКСКУРЗОВОД НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

Ранни записвания: отстъпка 240 лв. до 28.02.2018 г. за дата на тръгване 15.09.2018 г.


Прикачен файл: 11162NEPAL - BUTHAN - MUSTANG 2018.docx

Програма
1 ден София – Доха - Катманду
Излитане в 12.15 ч./*13.00 ч. - за дата на тръгване 15.09. от летище София с полет на авиокомпания QATAR AIRWAYS за Доха. Кацане в Доха в 17.55 ч./*17.50 ч. Излитане в 03.50 ч./*01.35 ч. за Катманду.
2 ден Катманду
Кацане на летището в 11.00 ч. ./*08.55 ч. и трансфер до хотела. По възможност настаняване и кратка почивка. Следобед начало на полудневен тур на Катманду, включващ Кумари Гар - храмът, в който младо момиче се почита като живото въплъщение на богинята Дурга, храма Каштамандап – според легендата изграден изцяло от дървен материал от едно единствено дърво и една от най - големите и забележителни пагоди в Непал, площад Дурбар и древния дворец Хануман дока на непалските владетели. Програмата продължава с разглеждане отвън на храма Пашупатинат. Посветен на бог Шива, той е един от най – святите и древни храмове за хиндуистите. Хиляди поклонници посещават бреговете на свещената р. Багмати по време на Шиваратри – рожденият ден на бог Шива. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
3 ден Бактапур - Боднат
Закуска. Целодневна екскурзия с разглеждане на Бактапур и Боднат. Бактапур (UNESCO) е един от най-старите градове в Непал, дом на средновековно изкуство, исторически сгради и архитектурни паметници. Градът се развива бързо още в древността заради местоположението си на главния търговски път между Тибет и Индия. Днес, благодарение на добре запазения си дворцов комплекс и съхранената архитектура на историческия център, градът е вписан в листата за световно и културно наследство на ЮНЕСКО. Една от най - впечатляващите забележителности са дворецът на 55 – те прозореца. Обиколката включва още Златната врата, пагодата Нятапола и храма Бхайрава. Ще се върнете столетия назад с разходка по площад Таумади и ще се преклоните пред гения на красотата на една от най - старите многоетажни пагоди, стълбата, на която се пази от древни неразгадани, пазени в дълбока тайна създания и животни. Продължаваме за Боднат (UNESCO), която се счита за най-голямата и най-красива ступа, известна като „капки чиста роса“ с всевиждащите си очи, зорко наблюдаващи в четирите посоки на света. Хората в Непал дълбоко вярват, че действията и мислите им не могат да бъдат скрити от очите на Всевиждащия, което е причина за тяхната умереност и предпазливост, както в изказа, така и в действията си. Според преданията, костите на Кашапа Буда са вградени в основите на храма. Разположението на тази ступа е от особено значение за тибетските будисти, тъй като тук минава старият търговски път за Тибет. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
4 ден Катманду – Патан – Катманду
Закуска. Начало на еднодневен тур в долината на Катманду. Първата спирка е намиращият се на бреговете на р. Багмати град Патан, известен още с името Лилитпур, което означава град на красотата. Разположен на бреговете на р. Багмати, градът е бил столица на едно от трите княжества, от които по – късно произлиза държавата Непал. В град Патан известно време е живял самият Буда. Друг известен посетител на града е индийският владетел Ашока. Разходка из площад Дурбар, подобно на едноименния площад в Катманду, и тук площадът представлява една прекрасна симбиоза от пищни дворцови сгради, елегантни храмове и подредени дворове. Бившият кралски дворец днес е център на социалния и религиозен живот в града. Един от най - впечатляващите монументи в Патан е храмът посветен на бог Кришна. Програмата предвижда и посещение на комплекса Сваямбунат, където се намира вероятно най – прочутата будистка ступа в Непал. Ступата има купол в основата и кубичен пинакъл, на който са изрисувани „всевиждащите очи на Буда“. За комплекса Сваямбунат, Марк Твен казва, че е по-стар от света. Известен е още с храма на маймуните, защото те са навсякъде около него. Оттук се открива несравнима гледка към цялата долината на Катманду. Връщане в хотела. Вечеря в типичен непалски ресторант с програма. Нощувка.
5 ден Катманду – Паро – Тимпу (Бутан)
Закуска. Ранен трансфер до летището в Катманду. Полет за Паро. По време на полета ще имате възможност да се насладите на незабравимата гледка, която представляват заснежените върхове на Хималаите. Още преди кацането, през прозорчетата на самолета ще зърнете манастира - крепост Паро Дзонг. След пристигането на летището в Паро, единственото място в страната, където има достатъчно пространство за летище, групата ще посети Римпонг Дзонг или „крепостта на купища бижута", която е седалище на областната администрация и монашеското училище. Римпонг Дзонг е известен с стенописите си, изобразяващи будистки притчи, символи и жития на видни светци. Това е крепост, създадена през 1647 г. от обединителят на Бутан Шабдрунг Нгаванг Намгиел. Обяд в местен ресторант. След това групата се насочва към столицата Тимпу. След като автобусът премине през долината, осеяна с овощни градини и оризища, пътят започва постепенно да се изкачва нагоре и да се стеснява, превръщайки се в тясна клисура, водеща към столицата. Тимпу е най - големият град и столица на Бутан, но и до ден днешен остава единственият столичен град в света, в който няма светофари. Това подсказва доста за спокойния начин на живот, който водят жителите на Бутан. Усещане за мир и хармония обхващат посетителите на малката държавица. Столицата Тимпу също е спокойно и тихо градче с тесни улички и типична архитектура, която е съхранява със закон. Със силата на закон е и задължението на жителите на Бутан да носят само национални носии, което е само една от мерките за запазване на националните традиции и култура. Програмата този ден предвижда обиколка на Тимпу, включваща лятната резиденция на владетеля, манастира крепост – Ташичо Дзонг и най- голямата статуя на Буда в града. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
6 ден Тимпу – Пунака
Закуска. Отпътуване за Пунака през прохода Дочула. Пътят към старата столица се издига до над 3000 м височина, откъдето се разкрива една от най – красивите гледки към върховете на източните Хималаи. Обяд в местен ресторант. Пристигане в Пунака и начало на обиколка включваща: Дворецът на върховната наслада, посещение на Пунакха Дзонг – „Пентагонът на Бутан“, централно седалище на вярата и закона, най – впечатляващият Дзонг (крепост – манастир) в Бутан, построен още в началото на XVII в. Днес манастирът е зимна резиденция на бутанския лама, основно административно и религиозно средище на областта Пунака. Следва разходка през оризищата, която отвежда до манастира Чими Лаканг, построен през XV в. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
7 ден Пунака – Тимпу - Паро
Закуска. Отпътуване обратно за Паро през столицата Тимпу. Спирка в бутанската столица и обяд в автентичен местен ресторант, след който е предвидено посещение на Националната пощенска служба, където само срещу шест щатски долара, ще имате възможност да отнесете със себе си вълнуващ спомен – серия от пощенски марки с ваша снимка! След кратко пътуване до покрайнините на Тимпу, посещение на разположената в близост емблематична панорамна площадка с огромна позлатена статуя на Буда – най-голямата в страната, откъдето се открива прекрасна гледка към разположената в подножието й бутанска столица и цялата долина. Свободно време за разглеждане и духовен досег с това магнетично място. Продължаване за град Паро – областен център на едноименната западна провинция и посещение на намиращия се в близост религиозен комплекс Дръгиял Дзонг - крепост и будистки манастир, сега в руини, построен през 1649 г., за да почете победата над тибетското нашествие. Настаняване в хотел в Паро. Вечеря. Нощувка.
8 ден Паро - Целодневен тур до „Леговището на тигъра“
Закуска. Целодневен тур до „Леговището на тигъра“ (до там се стига само пеша или с муле). След закуска, отпътуване с автобус в посока подножието на манастира Такцанг или скалното леговище на Тигъра – свещен храмов комплекс, живописно разположен на скала над красивата долина на Паро, сред вековен хималайски пейзаж. На това свещено за местните място, Гуру Падмасамбава, на когото се приписва будизма в Бутан, е медитирал три години, три месеца, три седмици, три дни и три часа през VIII век. Той е смятан за божество в страната и днес Такцанг е най-известният от 15-те татцуански скални манастири, в които се медитира. Следва изкачване пеша до самия комплекс, неповторимо разположен на скала, извисяваща се на височина от 800 м. На местния език Тацханг означава „Леговището на тигъра“, тъй като легендата гласи, че Гуру Падмамсамбава е летял на това място на гърба на тигрица. Той е медитирал тук, което превръща този храм в свещена дестинация за поклонение на всички будисти. Изкачването и слизането пеша в двете посоки отнема общо четири часа, за които могат да се организира преход на гърба на понита (доплащане 15 USD на турист). Следва вкусен обяд в живописната местна кафетерия и посещение на една от най-древните забележителности в Бутан – изключителният храм Кийчу Лаканг, построен през VII в. и известен като един от 108-те храма, построени в Хималаите от тибетският крал Сонгцен Гембо. Връщане в хотела в Паро. Вечеря с фолклорна програма – месни националния ястия и народни танци. Нощувка.
9 ден Паро – Катманду - Киртипур
Закуска. Ранен трансфер до летището и полет за Катманду. Посрещане на летището, трансфер и настаняване в хотел. След кратка почивка отпътуване към градчето Киртипур. Разположено на не повече от 6 км от Катманду, градчето носи атмосфера на отминало величие, за което напомнят впечатляващи средновековни храмове, пръснати из уличките. Недалеч се намира и живописната клисура Чобар, през която река Багмати си е проправила път и е продължила своя бяг вън от долината на Катманду. Връщане в хотела в Катманду. Вечеря. Нощувка.
10 ден Катманду – Покхара
Закуска. Трансфер до летището и полет за Покхара (надморска височина 900 м). Вероятно едно от най - красивите и удивителни места в Непал, Покхара омагьосва своите посетители с прелестта на своите кристално чисти езера, захранвани от топящите се снегове на величествени планински колоси, като Даулагири, Манаслу и Анапурна. Гъстите гори, пълноводни реки и огледални езера няма да оставят равнодушен дори най - опитния пътешественик. Програмата предвижда разходка с лодка по водите на езерото Фева, посещение на най - дългата пещера в страната Гуптешвара Махадев, където се почита Шива и кратка спирка при водопада Дейвис. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
11 ден Покхара – Джомсом
Закуска. Трансфер до летището и полет за Джомсом. След кацането на тясната писта следва уреждане на формалностите по издаване на разрешително за посещение на дълго недостъпния край на Непал - Мустанг. Отпътуване към долината на р. Гандаки, една от основните реки на територията на Непал и приток на р. Ганг. Водите на реката протичат през тясна долина притисната от двете страни от величествените ридове на Хималаите. От брега, по който групата ще се разходи се откриват незабравими гледки към колосите на Анапурна, Даулагири и Манаслу и трите издигащи се над 8 хил. метра. По време на разходката ще имате шанс да се натъкнете и на шалиграм, или фосил на морска мида или раковина, която се приема за символ на бог Вишну. Настаняване в хотел в Джомсом. Нощувка.
12 ден Джомсом - Марфа
Закуска. Начало на 2-часов трекинг до селището Марфа (надморска височина 2650 м). Бели къщи с плоски покриви и тесни калдъръмени улички са сред типичните характеристики на това китно селище, което е известно и с производството на едни от най - вкусните ябълки в страната. Връщане в Джомсом. Нощувка.
13 ден Муктинат
Закуска. Отпътуване за храма Муктинат (надморска височина 2750 м). Пътуването с джипове към храма е забележително преживяване само по себе си, заради живописните пейзажи, които се откриват. Посветен на Вишну, той е свещено място, както за индуси, така и за будисти. Монаси от Тибет, саду от далечни части на Индия и европейски туристи са само част от разнообразните посетители на храма. Наличието на малка горичка, свещен извор и находище на природен газ, захранващо свещения огън на храма, символизират част от елементите, от които е сътворен света, и чиято съвкупност прави Муктинат един от най - важните сакрални центрове в района. Връщане в Джомсом. Нощувка.
14 ден Джомсом – Покхара – Катманду
Закуска. Трансфер до летище Джомсом и полет за Покхара. Престой на летището и полет за Катманду. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка.
15 ден Катманду – Доха – София
Закуска. Трансфер до летището и в 17.15 ч./*21.10 ч. полет за Доха. Кацане в Доха 19.55 ч./*23.59 ч. Трансфер до хотел – за групата с дата на тръгване от България 17.03. Нощувка.
16 ден Доха – София
Обзорен тур с автобус и екскурзовод на катарската столица – за групата с дата на тръгване от България 17.03. Трансфер за летището. Излитане за София в 14.30 ч. Кацане на аерогара София в 19.30 ч. * За групата с дата на тръгване 15.09., полет в 06.50 ч. за София. Кацане в София в 12.00 ч.Цената включва:
  • самолетен билет с включени летищни такси на авиокомпания QATAR AIRWAYS за международния полет София – Доха – Катманду – Доха - София, самолетен билет с включени летищни такси за полет Катманду – Паро – Катманду, самолетен билет с включени летищни такси за полет Катманду – Покхара- Катманду, самолетен билет с включени летищни такси за полет Покхара – Джомсом – Покхара, трансфери летище – хотел – летище, 14 нощувки с 13 закуски в хотели 4**** - за групата с дата на тръгване 17.03., от които 5 – в Катманду, 1 – в Тимпу, 1 – в Пунакха, 2 – в Паро, 1 – в Покхара, 3 – в хотел 3*** фамилен тип в Джомсом, 1 – в Доха в хотел 3***, 13 нощувки със закуски в хотели 4**** - за групата с дата на тръгване 15.09., от които 5 – в Катманду, 1 – в Тимпу, 1 – в Пунакха, 2 – в Паро, 1 – в Покхара, 3 – в хотел 3*** фамилен тип в Джомсом, 4 обяда в местни ресторанти и 9 вечери в местни ресторанти/или в ресторантите на хотелите, от които 1 вечеря с фолклорна програма в Непал и 1 вечеря с фолклорна програма в Бутан, туристическа обиколка на градовете Катманду, Бактапур, Паро, Тимпу, Пунакха, Покхара, целодневен тур до „Леговището на тигъра“, екскурзия до Киртипур и клисурата Чобар, трекинг до Марфа и екскурзия с джипове до храма Муктинат, местни екскурзоводи на английски/руски език с превод на български от водача на групата, входни такси на туристическите обекти, предвидени по маршрута и посочени в програмата ден по ден, наземен транспорт с туристически климатизиран автобус, разрешително за престой и виза за Бутан, обзорен тур на Доха с автобус и екскурзовод – само за дата 17.03., водач от агенцията по време на цялото пътуване.
  • Забележка: пакетната цена е калкулирана при курс 1 USD = 1.70 лв. При увеличение на обменния курс, пакетната цена ще бъде преизчислена.
Цената не включва:
  • бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори – 55 USD /заплащат се с основния пакет/, бакшиши за пренасяне на багажа в хотелите.
Други:
Доплащане за: единична стая – 790 лв.
медицинска застраховка с покритие 25 000 EUR на ЗАД „Евроинс“ – 32 лв., за лица над 65 г. – 48 лв., над 70 г. – 64 лв.
виза за Непал – 25 USD, заплаща се и се поставя на място, необходими 2 снимки паспортен формат на хартиен носител, фотокопие на първата и втората страница на паспорта
при недостигнат мин.брой от 15 туристи и при записани не по – малко от 12 тур. – 250 лв. /отнася се за основния тур до 9-я ден вкл./
Минимален брой туристи: 15 туристи за основния тур до 9-я ден включително и 6 туристи за продължението до Мустанг.
Необходими документи: задграничен паспорт с валидност 6 месеца към крайната дата на пътуването, ксерокопие на международния паспорт, подаването е по електронен път чрез оторизирани от бутанските власти туроператори. Одобрението за входна виза за Бутан също се получава по електронен път и се представя при влизане в страната, където се полага и визата – не се заплаща такса. Няма санитарни и медицински изисквания за пътуване в Непал и Бутан (не се налага ваксинация).
Начин на плащане: депозит – 2500 лв., доплащане – до 30 дни преди отпътуване.
Примерни хотели, предвидени по програмата: хотел Himalaya (www.hotelhimalaya.com.np) или подобен в Катманду, хотел Ariya (http://www.ariyabhutan.com/) или подобен в Тимпу, хотел Zhingkham Resort (http://www.hotel.bt/hotels-in-punakha/zhingkham-resort/ ) или подобен в Пунакха, хотел Raven's Nest Resort (http://www.hotel.bt/hotels-in-paro/ravens-nest/) или подобен в Паро, хотел Himalaya (www.hotelhimalaya.com.np) или подобен в Катманду, хотел Landmark Deluxe Wings (www.landmarkpokhara.com) или подобен в Покхара, хотел Majesty или подобен в Джомсом.


Оферта № Е11162


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах