Вашата оценка

Търнов град, Арбанаси и Елена!

ДАТА ЦЕНА РЕЗЕРВИРАЙ

ОФЕРТАТА Е ИЗТЕКЛА!
Моля проверете други наши предложения за Екскурзии България




 

 

ПРОМО Цена: 69 лв.

Едно пътешествие до два града, стожери на българщината. Ще посетим историческата и духовна столица на България, в опит да се потопим в славното епоха на болярите и ще прекосим криволичещите калдъръмени улички на “Българския Витлеем” - Елена. Да тръгваме.


Програма
1 ден
Потегляме от Плевен на пътешествие до историческата и духовна столица на България, която ще ни разкрие своите културни паметници, дълбоко пазени тайни и красиви гледки. Ще започнем, разбира се,с кратка панорамна обиколка през града, докато не се озовем пред онзи митичен хълм, олицетворяващ могъществото и престижа на Втората българска държава - Царевец. От тук ще започне и нашата пешеходна обиколка през забележителностите в стария град, по време на която ще преминем в разкази през църквата “Свети Четиридесет мъченици”, един от най-разпознаваемите паметници по българските земи, Катедралния храм “Рождество Богородично”, основен храм на Великотърновската епархия, площад Велчова Завера и едноименния паметник, който отбелязва паметта на несломимия български дух, Самоводската чаршия - тази живописна част от старо Търново, потапяща пътешественика във възрожденския дух, разкриваща множество архитектурни паметници и запазени до ден днешен работилници на изкусни занаятчии. Свободно време за обяд. Следобед продължаваме към Архитектурно- музейния резерват Арбанаси. Ще посетим църквата “Рождество Христово”, интериорът на която е наричан “отворена библия”, тъй като съдържа многобройни и единствени за периода си стенописи, което я превръща в паметник на културата от национално значение.Ще се разходим из арбанашките улици, за да се потопим в заобикалящата ни архитектурната магия и ще достигнем до бившата резиденция на Тодор Живков, от която пред нас ще се разкрие живописна гледка. Отпътуваме обратно за Велико Търново. Нощувка.
2 ден
Закуска. През днешния ден ни предстои да посетим едно градче в близост до Велико Търново, което в годините на Османското иго се превръща в истински занаятчийски, търговски и културен център - Елена. Но преди да достигнем до града ще посетим “Преображенския манастир”. Четвъртият по големина манастир в България ще ни плени не само с интересната си и многовековна история, но и със запазените творби на бележити българи като майстор Кольо Фичето, Захари Зограф, Станислав Доспевски и много други. Ще си разкажем всичко най-интересно, свързано с някои от емблематичните за манастира ценности, като изрисуваните сцени “Страшният съд” и “Колелото на живота”, ще запалим свещичка за здраве и одухотворени ще се насочим към град Елена. Известен още като “Българският Витлеем”, град Елена ще ни очарова с типичните възрожденски дувари и калдъръмени улички, между които се крият забележителни културни паметници, като старинната “Часовникова кула”, един от най-ярките символи на града, който до ден днешен отбелязва с камбанен звън всеки кръгъл час, “Даскалоливницата” , сграда от изключително значение за българската писменост и култура, школувала личности като Петко Славейков, Драган Цанков, Сава Катрафилов, Иван Кършовски, Добри Чинтулов и много други видни български възрожденци, вкопаната стара църква “Свети Никола”, която впечатлява със своите стенописи от национално значение и още, и още. Ще разгледаме всичко най-интересно и, разбира се, ще си оставим време за да се насладим на местния специалитет - “еленски бут”, след което се отправяме обратно към дома. Но, преди да достигнем до началната точка на нашето пътешествие, сме ви приготвили още един обект от ключово значение за развитието на духовенството и книжовното дело, пряко свързано с Велико Търново. Предстои ни да посетим Килифаревския манастир “Рождество Богородично”. Основана през далечната 1348 г. от българският исихаст Теодосий Търновски, светата обител се превръща в значима книжовна школа във Втората българска държава, като нейни ученици са българският патриарх Св. Евтимий Търновски и Св. Киприан Киевски, митрополит Киевски, Литовски и на цяла Русия. Одухотворени и заредени с енергия от нашето двудневно пътешествие се запътваме към дома.





Цената включва:
  • Транспорт с комфортен автобус;
  • 1 нощувка със закуска в хотел 3 *, Велико Търново или района
  • Описаната туристическа програма
Цената не включва:
  • Входни такси за посещаваните обекти;
  • Разходи от личен характер.
  • Доплащане за отпътуване от София, 10лв.
Други:
Доплащане: Единична стая - 15 лв.
Намаления: Дете до 11,99 г.- 8 лв.
Приблизителни вх. такси за посещаваните обекти: Архитектурно-музеен резерват Царевец, възрастни – 6 лв., учащи – 2 лв., семейство (с до 3 деца) – 6 лв.
църква “Рождество Христово” с. Арбанаси, възрастни - 6 лв., ученици, студенти - 2 лв., деца под 7 г. и хора в неравностойно положение безплатно
Архитектурно-исторически комплекс “Даскалоливницата”
Класно училище „Даскалоливница”, Възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв., деца до 7 години и инвалиди - безплатно.
Църква „Свети Никола”, Възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв., деца до 7 години и инвалиди - безплатно
Камбуров хан, Възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв., деца до 7 години и инвалиди - безплатно


Оферта № Е11717



„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах