Вашата оценка 5.00 от 1 гласа

НОВА ГОДИНА 2023 В ЛИВАН!

28 Октомври 2022 г.


НОВА ГОДИНА 2023 В ЛИВАН!

 


Република Ливан,
или „последната християнска запетайка в ислямския свят“, е една от входните врати на Ориента.

 

Местна кухня – съчетание на пикантни арабски подправки и средиземноморски вкусове


Ливанската кухня е много вкусна и включва изобилие от зърнени култури – особено булгур и боб, плодове, зеленчуци, нишестета, прясна риба и морски дарове. Птиците се консумират по-често от червеното месо. Не се използва свинско месо. Червеното месо е типично за крайбрежието, докато в планинските райони се предпочита агнешкото месо.

 

Характерно е използването на големи количества чесън и зехтин и подправянето с лимонов сок. Зехтин, билки, чесън, нахут и лимон са типичните вкусове в ливанската кухня. Тайната в приготвянето на ливанската храна е в подправките. Смята се, че нито една гозба не може да се сготви добре без кориандър. Бахарът, кимионът, канелата и кардамонът са задължителни при овкусяването на месото.

 

Ливанците предпочитат да се хранят със зеленчуци и риба.

 

Зеленчуците се приготвят по различни начини, като към тях се добавят много подправки. Сред предпочитаните от ливанците ястия са салатите. Те дори могат да заместят обяда – питателни са и с тях човек може да се нахрани, особено ако ги съчетае с резенчета от вкусния ливански хляб. Салатата „Фатуш“ се прави от ситно нарязано зеле, моркови, магданоз, краставици, домати, лук, чесън, репички и лимон. А „Табули“ е „ливанската шопска салата“ – нарязан магданоз, домати, мента, лук, булгур (накиснат, не варен) и подправен със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер.

 

Хумусът е студено предястие и е сред най-характерните ливански ястия. Приготвя се от нахут и тахан, а в допълнение може да се смеси със смлени кедрови ядки, кълцано месо или бакла.

 

В Ливан се прави отлична шаурма, за която ливанците използват специални сосове Прави се от месо, нарязано на тънки филийки (агнешко, телешко или пилешко), печено на скара или шиш, което се поставя заедно със зеленчуци и подправки в хлебче или изпечена на сач питка

 

Отличното ливанско вино е известно в целия Близък изток. Най-популярен е Château Ksara. Предлага се в различни цветове. Местни вина можете да опитате във всеки ресторант.



„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах