АЗЕРБАЙДЖАН - ГРУЗИЯ - АРМЕНИЯ! Тур на великия Кавказ!

ДАТА ЦЕНА РЕЗЕРВИРАЙ

ОФЕРТАТА Е ИЗТЕКЛА!
Моля проверете други наши предложения за Екскурзии Азербайджан




Предстои ви пътуване из величествения Кавказ, през което ще имате възможност да се запознаете с древните традиции, с кавказкото гостоприемство, да опитате местната кухня и се насладите на прекрасните местни вина. И не само – този тур ще ви даде възможност да опознаете исторически градове, пещерни градове, музеи и световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Програма
1 ден София - Истанбул - Баку
Среща на летище София, Терминал 2 и в 09.40 ч. полет на авиокомпания TURKISH AIRLINES за Истанбул. Кацане в 11.10 ч. и продължаване с полет за Баку в 12.10 ч. Кацане на летище Баку Xeйдар Алиев в 15.25 ч. Посрещане на летището. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка.
2 ден Баку - Сурахани
Закуска. Начало на туристическа програма в азербайджанската столица. Разглеждане на забележителностите в Стария град - средновековната част на Баку, Двореца Ширваншах от XV в.(UNESCO), Джамията на Мохамед от XI в., старата баня, фрагменти от жилищни сгради, Площада на пазара, кервансарай Бухара от XVI в., кервансарай Мултани, XIV в., Момината кула Гиз Галаси - най-старата сграда на Баку (UNESCO). Посещение на Азербайджанския държавен музей на килимите и приложните изкуства. В следобедните часове обиколката продължава със „Земята на огньовете”. В селището Сурахани се намира зороастрийски храм, известен като „Атешгах“ или „Домът на огъня“. Самият район е известен с залежите си на природен газ, чиято „газова шапка“ свети при свързването и с кислорода. Именно този неугасващ пламък привлича многобройните посетители. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
3 ден Баку - Шамахи - Исмаили Габала - Шеки
Закуска. Отпътуване по маршрута Баку - Шамахи - Исмаили Габала - Шеки. По пътя спирка за обяд. Следва посещение на мавзолея Дири Баба в село Мараза. Пристигане в Шамахи, известен с танцьорите си Шамахи и като ключово място по Пътя на коприната. Запознаване с неговите забележителности: Джума джамия и мавзолея Йеди Гумбез, разположен в околностите на града. Пристигане в Шеки. Следва посещение на Източния пазар, панорамна гледка на град Шеки от планината, разглеждане на укрепления и кервансараи в Стария град (XVII-XIX в.), посещение на Историческия музей и Двореца на шекинските ханове (XVIII в.) под закрилата на ЮНЕСКО, на експозицията на Националния музей за приложни изкуства. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
4 ден Шеки - Гобустан - Баку
Закуска. Отпътуване за Баку. По пътя спирка на Националния исторически резерват Гобустан, разположен на брега на Каспийско море. Запознаване с археологическата експозиция на музея, бита на древните хора от епохата на каменната ера и на най-интересните от петроглифите на Гобустан (UNESCO) - една от най-големите в света колекции от древни скални рисунки. Пристигане в Баку. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
5 ден Баку - Тбилиси
Закуска. Трансфер до летището за полет Баку - Тбилиси. Кацане на летище Тбилиси, трансфер и настаняване в хотел. Нощувка.
6 ден Тбилиси
Закуска. Начало на панорамна обиколка на грузинската столица. Градът е създаден през V в. и скоро след създаването си се превръща в столица на древната грузинска държава. Днес градът е важен, политически, икономически и индустриален център. Обиколката включва посещение на църквата Метехи, построена на хълм над р. Мтквари, прочутите серни бани. Изкачване с лифт до крепостта Нарикала, около която се смята, че е израснала грузинската столица. Турът на Тбилиси продължава с преминаване през площад Мейдани и улица Шардени с нейните модни кафенета, художествени галерии иКатедрала. Обиколката ще завърши с преминаване по прочутия булевард Руставели, където се намират забележителности като сградата на Националната Опера и др. Свободно време. Вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.
7 ден билиси - Садахло - Дилижан - Севанаванк - езерото Севан - Ереван
Закуска. Отпътуване за Армения и преминаване на грузинско-арменската граница при Садахло. Среща с арменския екип и продължаване за Дилижан. Пристигане и обиколка на града, която включва разходка по улица Шарамбеян, една от най-старите улици в града, където туристите могат да си закупят сувенири и да се потопят в живота на малкия град. Ще се посети и красивия манастирски комплекс Севанаванк, който се намира на полуостров Севан - някога стратегическо убежище за арменските царе. Всъщност има 2 манастира, построени през Средновековието, около около X в. Единият от тях е разрушен, но другият стои непокътнат. Пътуването продължава до езерото Севан - второто по големина алпийско езеро в света. Това огромно планинско езеро заема огромна територия от повърхността на Армения на около 1900 м над морското равнище. Отличава се със своята сладка и удивително синя вода. Тук можем да се насладим на спиращата дъха гледка към красивото езеро. Очаква ви още една приятна изненада - круиз из водите на езерото Севан и отново ще се полюбувате на красотата на синята перла на арменската планина. Отпътуване в посока арменската столица Ереван и настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
8 ден Ереван - Храм Гарни - манастир Гегхард
Закуска. Начало на туристическата програма на столицата на Армения - Ереван, където древната култура е смесена с модерен начин на живот. Въпреки че градът е навършил 2800 години, той е в крак с най - новите тенденции и суетата на съвременния живот. Обиколката започва от Площада на републиката и сградите на Парламента. Продължаване покрай комплекс Каскада, Музея на модерното изкуство на открито, който свързва центъра на града с жилищния район с масивни стъпъла, водещи до Парка на победата с фантастична гледка към целия център. Паметникът на Майка Армения се издига на високо в парка, пазейки града отгоре. След това се продължава към Операта, забележителен образец на градска архитектура и към оживения център на града. Площадът на свободата е точно зад него, заобиколен от паркове и многобройни кафенета. Ще се посети и Музея на ръкописите, наречен Матенадаран. Посещение на местен дом, където групата ще има възможност да наблюдава приготвянето на арменски национален хляб „лаваш” и да се запознае с процеса на опичането му в специална глинена пещ, наречена „тонир”. Тук групата ще дегустира т.н. арменски „fast food“, състоящ се от лаваш и сирене. Отпътуване за селището Гарни. Цитаделата и езическият храм Гарни е забележителен паметник от елинистичния период и впечатляващо произведение на древната арменска архитектура. Построен през I век от новата ера от арменския цар Тиридат, той е посветен на езически бог, вероятно на Митра - бога на слънцето, чиято фигура се е съхранявала в дълбините на светилището. След обявяването на християнството за държавна религия в Армения през 301 г., храмът вероятно е бил използван като част от лятната царска резиденция. По дефилето на река Азат в по-високата част се намира великолепен паметник на средновековната арменска архитектура - впечатляващият манастир Гегхард (UNESCO), част от който е изградена в скалата. Значението му като „Манастирът на копието" според легендите и преданието е свързано с копието, което пронизва разпнатия Исус, за което се твърди, че е донесено в Армения от Св. Апостол Тадей и е съхранявано сред многото други реликви. Вечеря. Нощувка.
9 ден Ереван - Храм Звартноц - Ечмиадзин - Гюмри
Закуска. Посещение на руините на храма Звартноц, в превод „небесни ангели“ (UNESCO) - перлата от VII в. Обиколката продължава с духовния център на Армения - Катедралата Ечмиадзин (UNESCO), основана през далечната 303 г. и в по-късен етап - официална резиденция на католикоса на Армения. В наши дни тя е свято място на арменските християни по целия свят, място за поклонение и едно от най-посещаваните места в страната. Вечерта пристигане в Гюмри. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
10 ден Гюмри - Бавра - Вардзия - Ахалцихе
Закуска. Отпътуване в посока арменско-грузинската граница при Бавра. По време на пътуването към южната част на Грузия по дефилето на река Мтквари, групата ще се наслади на хълмисти пейзажи и няколко стари крепости. Предвижда се кратка спирка до средновековната крепост Хертвиси. Продължаване за Вардзия - величествен пещерен монашески комплекс, датиращ от XII-XIII в., скътан в склоновете на планината Ерушети на 500 м надм.височина, кацнал на скала и състоящ се от 19 различни нива. Основаването му се приписва на грузинската царица Тамара по време на управлението й през XII в. В наши дни монасите живеят все още тук в скални ниши. Вечерта пристигане в Ахалцихе, столицата на региона Самцхе-Джавахети. Разходка из Рабати - историческия център на града около средновековната крепост, която е приютилаукрепление, музей, джамия, синагога, църква, Замъка на благородниците Джакели от XVIII в. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
11 ден Ахалцихе - Боржоми - манастир Джвари - Мцхета - Тбилиси
Закуска. Отправяме се към Боржоми - курортен град, известен със своите минерални естествено газирани извори. Тук можем да опитаме минерална газирана вода Боржоми и да се разходим из Националния парк Боржоми Харагаули – една от най-големите защитени територии в Европа, която обхваща 5300 кв. км. Време за обяд. Ще бъде посетен и манастирът Джвари (UNESCO), едно от най-старите християнски светилища в Грузия. Датиран още от VI в., той е едно от най-почитаните места в цял Кавказ. Увековечен е в множество текстове и литературни произведения, включително и в творбата на Михаил Лермонтов „Мцири“. Следва туристическа програма в старата столица Мцхета (UNESCO) - един от най- древните градове на Грузия и нейна първа столица. Градът със своите многобройни църкви и манастири е важно религиозно средище в страната, като често е наричан и втори Йерусалим. Най-важният обект в града е Катедралата Светисховели, където се смята, че се съхранява хитонът на Исус Христос. Това прави Катедралата най-важния религиозен обект в страната. Вечерта пристигане в Тбилиси. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
12 ден Тбилиси - Ананури - Гудаури - Казбеги - църквата Света Тройца /Гергети / - водападите Гвелети - Тбилиси
Закуска. Отпътуване на север към планината Голям Кавказ и първа спирка на едноименната крепост Ананури (UNESCO), живописно разположена на скала над вливането на малката р. Ведзатхеви в р. Арагви. Създаден още през XIV в., този архитектурен комплекс, състоящ се от църкви, жилища и крепости е бил един от най-значимите военни съоръжения на територията на Грузия. Предстои цял ден за величествени гледки и опознаване на живописния район. Маршрутът продължава с преминаване през ски курорта Гудаури, разположен на 2195 м над морското равнище, а оттам продължаване за Казбеги - главен град на района. Следва обяд в дом на грузинско семейство. Традиционното основно ястие са домашно приготвени кнедли с телешко или вегетариански кнедли с гъби или картофи. В следобедните часове - отпътуване с високопроходими автомобили 4 x 4 WD Jeeps към прочутата църква Св. Троица, по-известна като Гергети от името на близкостоящото селище. Издигната през XIV в., макар и имаща огромна културно – историческа стойност, църквата се загубва на фона на могъщия връх Казбек глетчер /5047 м/. Незабравимата панорама, завинаги остава в съзнанието на посетителите. Възможност за разходка до водопада Гвелети, скрит дълбоко в пролома Гвелети по пътя към каньона Дариал. Късно вечерта пристигане обратно в Тбилиси. Вечеря. Нощувка.
13 ден Тбилиси - Истанбул - София
Закуска. Трансфер до летището. Полет за Истанбул в 10.45 ч. Кацане в 12.15 ч. Следващ полет за София в 13.20 ч. Кацане на аерогара София в 14.35 ч.



Цената включва:
  • самолетен билет на Turkish Airlines София - Истанбул - Баку - Тбилиси - Истанбул - София с включени летищни такси и чекиран багаж до 30 кг + 1 брой ръчен багаж до 7 кг с размери 55х40х23 см
  • самолетен билет за полет Баку - Тбилиси с летищни такси и 1 брой чекиран багаж до 20 кг и 1 брой ръчен багаж до 7 кг
  • 12 нощувки със закуски в хотели 4*, от които:
  • 3 - в Баку
  • 1 - в Шеки
  • 4 - в Тбилиси
  • 2 - в Ереван
  • 1 - в Гюмри
  • 1 - в Ахалцихе
  • 9 вечери в ресторанти на хотели/местни ресторанти
  • 1 вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу в Тбилиси
  • 1 обяд в дом на грузинско семейство
  • трансфери и транспорт по програмата с климатизиран автобус
  • туристическа програма: обиколка на Баку, Сурахани, Шамахи, Шеки, Тбилиси, Дилижан, Ереван, Ахалцихе, Мцхета, посещение на Националния исторически резерват Гобустан, манастирски комплекс Севанаванк, храма Гарни, руините на храма Звартноц, манастир Гегхард, пещерен монашески комплекс Вардзия, манастир Джвари, крепостта Ананури, пътуване с високопроходим автомобил 4х4 до църквата Св. Троица с посещение, спирка на езерото Севан и ски курорта Гудаури, разходка в Боржоми и Национален парк Боржоми Харагаули, изкачване с лифт до крепостта Нарикала в Тбилиси
  • местен екскурзовод на английски/руски език с превод от водача на групата
  • всички входни такси на посочените обекти в програмата
  • водач-преводач от агенцията
Цената не включва:
  • бакшиши за пренасяне на багажа в хотелите, виза за Азербайджан
Други:
Доплащане за: единична стая – 1150 лв.
медицинска застраховка за лица от 70 г. до 85 г. – 25.00 лв.
бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори - 45 EUR /заплащат се с основния пакет/
онлайн виза за Азербайджан - 30.00 USD /издава се предварително/. Агенцията ще съдейства за нейното подаване.
Предвидени хотели по програмата: хотел Ramadaили подобен в Баку
хотел Sheki Palace или подобен в Шеки
хотел Museum Hotel Tbilisi или подобен в Тбилиси
хотел Opera Suite Hotel подобен в Ереван
хотел Victoria Plaza Hotel или подобен в Гюмри
хотел Lomsia/Gino Welness или подобен в Ахалцихе
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 15 туристи
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата
Начин на плащане: депозит – 1000 лв.
доплащане – до 35 дни преди отпътуване
Необходими документи: международен паспорт с 6-месечна валидност към датата на връщане в България
няма санитарни и медицински изисквания за пътуването
Използвани транспортни средства по програмата: самолет
автобус
Застраховка „Отмяна на пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е около 5% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.


Оферта № Е12278


Може да разгледате и други предложения за Азербайджан
АЗЕРБАЙДЖАН - ГРУЗИЯ - АРМЕНИЯ - тур на великия Кавказ!
АЗЕРБАЙДЖАН - ГРУЗИЯ - АРМЕНИЯ - тур на великия Кавказ!
Маршрут: София – Истанбул – Баку – Сурахани - Шамахи – Исмаили Габала – Шеки – Гобустан – Баку - Тбилиси – Садахло – Дилижан – Севанавак – езерото Севан – Ереван - Гарни – Гегхард - Звартноц – Ечмиадзин – Гюмри - Бавра – Вардзия – Ахалцихе - Боржоми – Джвари - Мцхета – Тбилиси - Ананури – Гудаури – църквата Света Тройца /Казбеги/ – Гергети – Гвелети – Тбилиси - Истанбул - София
Дати:
Вид транспорт: Самолетни Самолетни
Цена от 5470.00 лв.