Хонг Конг - Eкскурзии и почивки от mondel-travel.com

Хонг Конг

Хонг Конг

Хонконг е специален административен район на Китай, бивша територия на Великобритания, разположена в Югоизточен Китай, на брега на Южнокитайско море. Включва остров Хонконг (още познат като Сянган), полуостров Коулун (Дзюлун) и 235 крайбрежни малки острова. От изток, юг и запад е ограден от Южнокитайско море, а на север река Шънджън го отделя от провинция Гуандун и близкия град Шънджън.

Името Хонконг означава „ароматно пристанище“ или „благоуханно пристанище“ и произлиза от кантонските думи hēung góng. През 1780 г. името се е изписвало като Хе-онг-Конг и в началото географски се е отнасяло за малък морски залив между Ап Лей Чау (остров Абърдийн) и южното крайбрежие на остров Хонконг. Но, без да знаят първоначалната връзка, първите британци сметнали, че става дума за целия остров. Достоверността на тази теория се потвърждава от географска карта от времето на династия Мин, която показва, че Ап Лей Чау, както и едно село на острова, носи името Хеунг Конг Тзуен. То се превежда като „село на ароматно пристанище“, в което село са се произвеждали ароматни пръчици. Според други, тук са се правели кораби от ароматно камфорово дърво. Коулун дължи името си – Девет дракона, на върховете, които затварят сушата откъм континента. Лантау е най-големият от останалите острови ( 142 кв.км. ).

Площ: 1,108 km²
Официален език: английски, китайски
Население: 7 482 500 (2018)

Парична единица: хонгконгският долар (HKD)  
Часова зона
: UTC+8
Телефонен код
: +852  

Религия: 84% са будисти, даоисти и последователи на Конфуций, 9,5% християни, 0,6% мюсюлмани, 0,5% поклонници на други религии. Основни езици са кантонският диалект (разновидност на китайския език) и английският. Навсякъде в Хонг Конг надписите са на тези два езика.

 

География

Хонг Конг се състои от 18 административни района, 9 от които са т. нар. нови територии, 5 са на полуостров Коулун и 4 – на остров Хонконг. В областта има няколко големи града (най-големи са Коулун и Виктория), но те нямат официален административен статус, а са части от съответните райони. Административният център е о-в Хонг Конг (1,5 милиона жители). Бившата колония е с население над 7 милиона жители, от които 98,8% са китайци, 0,6% англичани и 0,6% други. Най-гъстонаселеният квартал в света е хонгконгският Монкок със 160 хиляди души на кв.километър.  

Открояват 4 основни области, всяка със своя характеристика. Остров Хонг Конг е първата от тях, в която се намират голяма част от небостъргачите, служещи за визитна картичка на бившата британска колония. Тук е съсредоточен основният финансов, бизнес, търговски и развлекателен потенциал на Хонг Конг.

Полуостров Коулун е втората област, която на местния кантонски език означава деветте дракона. Според една от легендите, осем от тези дракони всъщност представляват осемте хълма, върху които е изграден Коулун, а  деветият  бил синът на императора. Тук се намират едни от най-популярните забележителности, сред които най-посещавания даоистки храм Вонг Тай Син,известен и с извършващите се в него ритуали за предсказване на бъдещето, Алеята на звездите с двуметровата статуя на голямата, за съжаление рано починала кинозвезда Брус Ли, редица музеи, няколко големи пазари като Нощният пазар на Темпъл стрийт и Нефритения пазар, считан за рай на бижутерията. Освен големите търговски центрове, и улиците са осеяни с магазини и лъскави бутици. В Коулун вечерно време се провежда изключително атрактивен спектакъл – лазерното шоу „Симфония на светлината”. Това зрелище е влязло в книгата на Гинес като най-мащабното постоянно действащо аудио-визуално шоу в света.

Така наречените нови територии са третата област, разположена северно от Коулун, главно с планински релеф. Тук има манастир с близо 10 000 статуи на Буда. Площадът Сити арт, обособен специално за летните олимпийски игри в Пекин през 2008 година, представя уникални произведения на изкуството, дело на 19 световноизвестни местни и чуждестранни художници и дизайнери. В Новите територии се намира най-дългият въжен мост в света (2,2 км), както и първото на планетата пълноразмерно копие на Ноевия ковчег, разгърнато на площ от 25 000 кв.метра.

Последната – четвърта област, са 234 острова, от които най-известният е Ваглан с неговия морски фар, построен през 1883 година. Най-големият остров е Лантоу, където се намира хонгконгският Дисниленд, както и най-голямата в света бронзова статуя на Буда, висока 34 метра и с тегло над 200 тона. До стауята води най-дългата въжена линия в Азия – 5,7- километровата Ngong Ping, чиито кабинки са проектирани със стъклен под, за да наблюдават туристите от птичи поглед ширещите се под тях великолепните гледки. А за да се стигне до статуята на Големия Буда, трябва допълнително да се изкачат 268 каменни стъпала. В Ngong Ping ще можете да хапнете, да си купите сувенири, дори да си направите масаж на краката. Освен самата статуя, туристите могат да видят представлението на маймуните, да посетят типична чайна и да се запознаят с живота на Буда. Специализирана мултимедия представя основите и историята на будизма.
Тъй като по-голямата част от територията на Хонконг е заета от скали и планини със стръмни склонове, едва 25% от нея се използва интензивно, а около 40% от останалата площ е обособена в паркове и резервати. Най-високата точка е връх Даушан с надморска височина 957 m. Крайбрежието на Хонконг е силно разчленено, с множество заливи и плажове.

Икономиката на Хонг Конг изцяло е ориентирана към износа. Оттук минава 50% от китайския експорт. Голямо развитие имат високотехнологичните отрасли, производството на електроника и ювелирни изделия, на нови модели материали, компоненти и прецизни инструменти. Освен това Хонг Конг е един от най-големите финансови центрове в света. Тук действа валутна борса с дневен оборот от близо 90 милиарда щатски долара и фондова борса с участието на 6300 финансови компании. Освен банковото дело сред водещите отрасли е туристическата индустрия. Тук се инвестират огромни средства в специална програма, която цели Хонг Конг да оправдае не само названието”Благоуханно пристанище”, но и другото-”Градът на живота”-динамичен, разнообразен, пълен с енергия, цветен и вълнуващ, знаещ стойността на парите и предлагащ много места за забавления-на малко място и за кратко време. Хонг Конг разполага с едно от най-големите пристанища в света. Тук е истинско, денонощно стълпотворение от кораби, влекачи, плавателни съдове с приходящи работници. Международното летище Чек Лап Кок, изградено на отделен остров, е на четвърто място на планетата по превоз на пътници. Летището функционира от 1998 година и има годишна пропускателна способност от 35 милиона пасажери и 3 милиона товари. Само приходящите туристи годишно наброяват около 7 милиона.

 

Климат

Климатът на Хонконг е влажен субтропичен. Лятото е горещо и влажно. През този сезон са най-чести тайфуните, които понякога предизвикват наводнения и свличания на земни маси. В началото на зимата времето обикновено е слънчево, а към края ѝ – по-облачно, с възможност за студени северни ветрове. Прохладната и суха зима продължава от декември до март. Есента е топла, слънчева и суха. Различните климати се дължат се на различната посока на вятъра, специфична за всеки сезон. Флората и фауната на града са претърпели значителни промени, дължащи се на изменението на климата, повишаването на морското равнище и човешкото въздействие.

 

Кратка историческа справка

През 11 век територията на днешен Хонг Конг е заселена от около 3500 селяни и 2000 китайски рибари. През 1841 г. тукашната територия е завладяна от Великобритания, след което възниква британско селище (сетълмент). Хонг Конг е бил британска колония в продължение на цели 156 години. В периода 1856-1860 г., след англо-китайската война, известна още като Втора опиумна война, от Китай е отнет южният край на полуостров Коулун и о-в Стоункатер. През 1898 г. територията е окупирана от Япония, а през 1945 г. Хонконг отново е заета от Великобритания и през следващите десетилетия става притегателно средище за хиляди имигранти от вътрешността на Китай, потиснати от тогавашния комунистически режим. Известно е, че по времето на т.нар. „културна революция” в Китай по времето на всемогъщия Мао Дзедун, много китайски бизнесмени търсят спасение за живота и бизнеса си в Хонг Конг. Например цели заводи от Шанхай са се пренесли тук на кораби. На 1 юли 1997 г. Хонконг е върнат на Китай в качеството си на свободен административен район. В продължение на 50 години – до 2047-ма, на тази територия се гарантира да не се променя социално-икономическата система и статуса й на свободно пристанище, отделна митница, международен финансов център със собствена валута. Установява се принципът „една държава – две системи”. Законодателният орган е Парламентът с 60 депутати. Централната китайска власт е делегирана от пълномощен представител. Няма как да не отбележим, че британското влияние до голяма степен е помогнало от малко рибарско селце, днес Хонг Конг да е мегаполис с едни от най-големите и мощни търговски пристанища, като Макао, Шанхай, Гуанжоу, Сямън и Нинбо, а също Чиндао.

 

Туризъм и забележителности

Хонг Конг е едно от малкото места на планетата, където ценностната система, обичаите, културата и философията на Изтока и Запада вървят ръка за ръка. Казват, че тук най-естественото е да се видят един до друг будистки храм и английски пъб, китайски билков магазин и свръхмодерен шопинг център, малък дом в китайски стил и огромен небостъргач. А небостъргачите тук са близо 8000, по брой нямат съперник в света и по тази причина често определят Хонг Конг като „Манхатън на Азия”.  Преди няколко години в Хонг Конг отвори врати и единственият в цял свят хотел от злато. Това невероятно луксозно и красиво място е изградено изцяло в императорски, дворцов стил, като само за външната облицовка на стаите са изразходвани повече от два тона благороден метал.

Сред туристическите забележителности в Хонг Конг са Връх – The Peak, от който се открива невероятна гледка към целия модерен мегаполис с неговите небостъргачи.

На Коулуун се намират най-интересните музеи на Хонг Конг, както и базарът за нефритени произведения и този за морски дарове и всякакъв вид риба. Не пропускайте възможността да се разходите из парка Виктория, както и да видите Часовниковата кула. Предвижването между туристическите забележителности и изобщо навсякъде става доста лесно, благодарение на системата на десетте линии от градското метро – МТR. В Хонг Конг пушенето на обществени места е забранено, като глобата за прекрачване на правилото е около 1000 евро!

В Хонг Конг се намира един от най-големите морски тематични паркове в света – Ocean Park. Този невероятен атракцион е разположен на 87 000 км.метра площ и притежава най-големия на планетата рифов аквариум с огромно количество разноцветни риби, костенурки, акули, китайски бели делфини и пр. Сред този неповторим животински свят туристите могат да се полюбуват и на симпатичния символ на Китай – мечетата панда, всяко от които дневно се справя с минимум 10 кг бамбук! Тук е и емблематичния за Хонг Конг хипордум за конни надбягвания, базара за западни стоки, както и фериботната връзка за Макао.

Другата жива реклама е екшън-героят Джеки Чан и къщата му, прилична на крепост, кацнала върху хълма над местния голф-клуб.

Кварталът на заведенията се нарича „СоХо”. Из тесните му живописни улички човек може да види всичко – от „Старбъкс  кафе”, през традиционен японски ресторант и класически английски пъб до улични сергии с китайска храна. Също дискотеки, хотели и клубове. Забележителност на квартала е най-дългият ескалатор в света – 2,7 километра.

Хонг Конг е много повече от кулинарен рай. Има  над 11 000 ресторанта и кафенета. От най-малките дай-пан-донг в старите райони до най-модерните заведения в хотелите с пет звезди. Най-популярна все пак е китайската (кантонската) кухня, в чиято основа са заложени много зеленчуци, риба и морски дарове. Гордост и символ на Хонг Конг е плаващият ресторант „Джъмбо”, получил името си от гигантския слон, герой в източните приказки.

Хонг Конг е истински интернационален град, съчетаващ в себе си най-хубавото и от Изтока, и от Запада, оставайки неповторимо индивидуален и притегателен за туристите.


Календар
Новини
06 Ноември 2019 г.
Резервирайте своята приключенска 2020-та година при нас! Светът ви очаква!

Скъпи многобройни приятели на Мондел травел, 2019-та година е към своя край, а нашият екип е на път да я изпрати доволен и мотивиран от приключващия туристически сезон! И през тази година изпратихме развълнувани клиенти и посрещнахме щастливи и ...

28 Октомври 2019 г.
Новогодишните ни програми за 2020 ви очакват!

Новата Година чука на вратата и вие отново се чудите какво да организирате, къде да направите резервации или по-лошо, какво да сготвите… Скъпи приятели, нищо от това не е необходимо, защото ние в Мoндел Травел сме организирали всичко за вас. Н...

08 Март 2019 г.
НОВАТА ТУРИСТИЧЕСКА 2019-ТА ГОДИНА - ЗА ВСЕКИГО ПО НЕЩО!

Скъпи приятели на Мондел травел, с всеки следващ ден слънцето напомня, че се задава сезонът на вълнуващите пътешествия! И тази година нашият екип се труди усилено, за да ви предложи най-качествените туристически ма...

Онлайн каталог
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах