Предварителна информация

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ И ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ПАКЕТИ


I. НАЧИН НА ЗАПИСВАНЕ

1. Записването е възможно по телефон, факс или интернет, чрез турагенти в страната или директно в офиса на Туроператора. Резервацията се счита за валидна след сключване на Договора за туристически пакет и внасянето на депозит в размер на 30% от пакетната цена за автобусните програми и 50% от пакетната цена за самолетните програми, в случай, че не е упоменато друго. Резервацията се счита за валидна след сключване на Договора за туристически пакет/лично или по електронен път /съгласно чл.84 от Закона за туризма/ и внасяне на депозит в брой, по банков път или заплащане на ПОС терминал в офиса на Туроператора. Банковите карти, чрез които пътуващият/пътуващите може да плати на ПОС терминал са: VISA, MASTERCARD и BORICA (дебитни или кредитни). При заплащане чрез ПОС терминал от страна на пътуващия/пътуващиге, дължимата от него/от тях сума по Договора за туристически пакет се завишава с 1,30 %.
2. Окончателното плащане се извършва
20 дни преди датата на отпътуване за автобусните програми, за самолетните – 30 дни, в случай, че не е упоменато друго.

 

II. НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ЗАПИСВАНЕ

1. Копие на задграничен паспорт или копие на лична карта при пътувания до всички страни на територията на Европа, с изключение на Турция. При пътуване до Турция е необходимо освен задграничния паспорт да се носи и личната карта.

2. За лица под 18 г., пътуващи непридружени от единия или двамата родители, е необходима нотариално заверена декларация за тяхното разрешение детето им да пътува в чужбина

 

III. ВИЗОВИ, САНИТАРНИ И МЕДИЦИНСКИ ИЗИСКВАНИЯ

1. За издаването на туристическа входна виза за Китай: такса за индивидуална виза – 80 USD. Необходими документи: задграничен паспорт с 6–месечна валидност към датата на връщане в България, попълнен формуляр на Консулски отдел на Китай, който се предоставя от Агенцията, актуална дигитална цветна снимка на чисто бял фон, без накити, шапки, с изцяло открито лице (без бретон, очила и др.). Повечето фотостудиа разполагат с актуалните изисквания за снимки за китайски визи. Задължително лично явяване в Посолство на КНР за снемане на биометрични данни. Визата се заплаща предварително заедно с доплащането по вашия договор и се полага в Посолство на КНР преди отпътуването. Няма санитарни и медицински изисквания за пътуване до Китай (не се налага ваксинация).

2. За издаването на туристическа входна виза за Виетнам: такса - 80 USD. Необходими документи: задграничен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на отпътуване, с поне 2 празни страници за полагане на визата, попълнен формуляр на Консулски отдел на Виетнам, 2 бр. актуални снимки със задължителни размери 4 х 6 см. Визата се заплаща предварително заедно с доплащането по вашия договор и се полага в Посолството на Виетнам преди отпътуването.

3. За издаването на туристическа входна виза за групови пътувания до Русия, с изключение на пътувания до Калининградска област и област Санкт Петербург: такса – 120 лв.; експресна услуга, при необходимост - 190 лв. Необходими документи: задграничен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуване с поне 2 празни страници за полагане на визата, 2 бр. актуални цветни снимки с размери 3.5/4.5 см, задължително направени през последните 6 месеца, попълнен формуляр от Консулството, като туристите предоставят необходими данни за попълване му. Документите се подават в Руски визов център от агенцията, без да е необходимо лично явяване на пътуващите. Визата се заплаща предварително заедно с доплащането по вашия договор и се полага в Руски визов център преди отпътуването.ВАЖНО! Считано от 01 октомври 2019г., на всеки пътуващ до Калининградска област и област Санкт Петербург, предварително се издава безплатна електронна виза. Агенцията съдейства за подаването на документи и получаване на визата по имейл.

4. За издаването на туристическа входна виза за Индия: такса – 85 USD. Необходими документи: паспорт с валидност 6 месеца към крайната дата на пътуване, 1 дигитална цветна снимка, данни за формуляра за виза; няма санитарни и медицински изисквания за пътуване до Индия (не се налага ваксинация). Агенцията съдейства за подготовката на документите и подаването им по интернет. След одобрение, полагането на визите е на летище при влизане в Индия.

5. За издаването на туристическа входна виза за Тайланд: такса - 35 EUR. Необходими документи: задграничен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуване, попълнен формуляр на Консулски отдел на Тайланд, 1 актуална цветна снимка в паспортен формат, направена през последните 6 месеца. Визата се заплаща предварително заедно с доплащането по вашия договор и се полага в Консулска служба при Посолство на Кралство Тайланд преди отпътуването.

6. За издаването на туристическа входна виза за Лаос: такса – 31 USD, за Шри Ланка: такса – 35 USD, за Камбоджа: такса – 30 USD. Полагат се при влизане в съответната страна и се заплащат на място. Необходими документи: задграничен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуване и по 1 бр. хартиена цветна снимка (за Лаос и Камбоджа).

7. За издаването на туристическа входна виза за Танзания: такса – 50 USD. Необходими документи: задграничен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуване. Полага се на летището при влизане в страната. Няма санитарни и медицински изисквания за посещанието на Танзания /не се налага ваксинация/.

8. За издаването на туристическа входна виза за Иран: такса - 50 EUR. Необходими документи: задграничен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуване, данни за формуляра на Консулски отдел на Иран, актуална цветна снимка с висока резолюция, паспортен формат, без бижута, очила, шалове, с открито лице и покрити рамене и деколте. Агенцията съдейства за подготовката и подаването на документите за виза, не се налага лично явяване, освен по преценка на Консула на Иран. Визата се заплаща предварително заедно с доплащането по вашия договор и се полага в Посолство на Ислямска Република Иран преди отпътуването.

9. За издаването на туристическа входна виза за ЮАР: такса - 65 лева. Необходими документи: задграничен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуване, данни за формуляра на Консулски отдел на ЮАР, актуална цветна снимка в паспортен формат, без бижута, очила, шалове, с открито лице, служебна бележка от работодател, съдържаща заеманата длъжност, размер на възнаграждение и отпуснат отпуск за периода на пътуването, документ за регистрация на фирма (при пътуващ управляващ), банково извлечение от лична сметка за движението на средства през последните 3 месеца и удостоверение/референция от банката за притежание на банкова сметка. За пътуващи пенсионери – удостоверение от съответното ТП на НОИ, за размера на получаваната пенсия. Желателно е документите да бъдат на издадени на английски език или към оригиналите на български език да бъде прикрепен свободен (не легализиран) превод на английски език.Задължително лично явяване на всички пътуващи в Консулски отдел към Посолство на ЮАР!Агенцията съдейства за подготовката и подаването на документите за виза. Визата се заплаща предварително заедно с доплащането по вашия договор и се полага в Посолство на ЮАР преди отпътуването.

10. Виза за Непал – 30 USD, заплаща се в брой и се поставя на място при влизане в страната, необходими 2 снимки паспортен формат на хартиен носител и фотокопие на първа страница на паспорта.
Забележка: упоменатите такси за издаване на туристически визи са актуални към 15.01.2020 г. и „ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ“ не носи отговорност при тяхната промяна от страна на компетентните органи на съответните страни – Посолства, Консулства, Имиграционни власти и др.

 

IV. ПРОМЕНИ, АНУЛАЦИИ И РЕКЛАМАЦИИ

1. Пътуващият има право да прекрати договора за туристически пакет по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет.

2. В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на Пътуващия, Туроператорът удържа следните такси, които страните уговарят като размер на неустойка за прекратяване, а именно по автобусните програми и програми със собствен транспорт, освен в случаите на ранно записване и промоционална цена:
2.1. До 1 календарен ден след сключването на договора, освен ако не е записване в последния момент  – без неустойки.
2.2. След изтичане на срока по чл. VI, ал. 2.1. и до 60 дни преди датата на пътуването – 10% от пакетната цена на записан турист.
2.3. От 59 до 40 календарни дни преди датата на пътуването – 50% от внесения депозит.
2.4. От 39 до 20 календарни дни преди датата на пътуването – 100% от внесения депозит.
2.5. От 19 до 15 календарни дни преди датата на пътуването – 80% от общата цена на туристическия пакет.
2.6. Под 14 календарни дни преди датата на пътуването – 100% от общата цена на туристическия пакет.

3. В случай на отказ от пътуването и прекратяване на Договора от страна на Пътуващия, Туроператорът удържа следните такси, които страните уговарят като размер на неустойка за прекратяване по самолетните екскурзии, самолетни почивки и комбинирани програми със самолет и автобус, освен в случаите на ранно записване, промоционална цена и програма Нова година в Тбилиси, Грузия - новогодишна приказка в полите на Кавказ с начална дата 29.12.2020 г.:
3.1. До 1 календарен ден след сключването на договора, освен ако не е записване в последния момент  – без неустойки.
3.2. След изтичане на срока по чл. VI, ал. 3.1. и до 90 дни преди датата на пътуването - 10% от пакетната цена на записан турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети).
3.3. От 89 до 75 календарни дни преди датата на пътуването – в размер на 50% от внесения депозит.
3.4. От 74 до 30 календарни дни преди датата на пътуването – в размер на 100% от внесения депозит.
3.5. От 29 календарни дни до датата на пътуване - 100% от общата цена на организираното пътуване.
4. В случай на отказ от пътуването и прекратяване на Договора от страна на Пътуващия, Туроператорът удържа следните такси, които страните уговарят като размер на неустойка за прекратяване по програма Нова година в Тбилиси, Грузия - новогодишна приказка в полите на Кавказ с начална дата 29.12.2020 г.:
4.1. до 55 дни преди заминаване – без неустойка
4.2. от 55 ден до 40 ден преди заминаване в размер на 1 250 лв.
4.3. от 40 дни до датата на заминаване – пълния размер на пътуването.
5. В случай на отказ от пътуването и прекратяване на Договора от страна на Пътуващия на резервации с включени отстъпки за ранно записване и промоционална цена и след изтичане на срока по чл. VI, ал. 2.1. или ал. 3.1. същият дължи неустойка в размер на 100% от цялата внесена сума.
6. Всички рекламации, свързани с качеството на заплатените услуги, в т.ч. конкретните условия в хотелите и хотелските вериги, трябва да бъдат предявени от Пътуващия устно или писмено на място пред доставчика на услугите и представител/екскурзовод на Туроператора или пред обслужващата фирма за отстраняване на нередностите. В случай, че заинтересованите страни не са удовлетворени, предявяването на рекламацията става в писмена или друга подходяща форма, позволяваща то да бъде възпроизведено. В случай, че изискванията не бъдат удовлетворени, Пътуващият трябва да изиска от отговорно лице – представител/контрагент на Туроператор, съставянето на място на протокол, върху който фигурира име, подпис и печат на отговорното лице. В срок от 14 календарни дни след крайната дата на организираното пътуване, Пътуващият трябва да представи лично в офиса на Туроператора или на Туристическия агент, където е сключен договора за организирано пътуване, писмена рекламация и при липса на такава да попълни на място в офиса на Туроператора/Туристическия агент предоставената му бланка за рекламация. Другите изискуеми документи са: съставеният констативен протокол на място, в случай, че има такъв наличен, оригиналният екземпляр от договора, платежен документ /касов бон, фактура/.
7. Всяка екскурзия се осъществява при съответния минимален брой туристи, посочен в края на програмата. В случай, че този минимум не е достигнат, „ТА Мондел Травел” уведомява записалите се клиенти за неосъществяване на екскурзията не по–късно от 7 или 20 дни преди датата на отпътуване, в зависимост от продължителността на пътуването.

 

V. ЗАСТРАХОВКИ

1. „ТА Мондел Травел” има сключен застрахователен договор по чл. 97 от ЗТ със Застрахователна Компания “Лев Инс” АД – София, бул. „Симеоновско шосе” № 67 А. Сертификатът за сключения договор се предоставя на Потребителите преди датата на отпътуване.

2. „ТА Мондел Травел” предлага срещу допълнително заплащане застраховка Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и други. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

3. „ТА Мондел Травел” има сключен застрахователен договор по чл.72, ал. 1 от ЗТ със „Групама ЗастрахованеЕАД – София 1124, бул. „Цариградско шосе” № 47А, бл. В, ет. 3, според който „ТА Мондел Травел” предоставя на Потребителя задължителна застраховка „Медицински разходи при болест и злополука” за пътуванията извън страната /включена в пакетната цена или срещу допълнително заплащане/, която в зависимост от уговорените условия покрива определени рискове, подробно описани в чл. 5.1.2. в договора за туристически пакет.

 

VI. ХОТЕЛИ, ТРАНСПОРТ И ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

1. Настаняването в хотелите се извършва в двойни, тройни, единични стаи (видът на предлаганите стаи е упоменат във всяка програма), срещу съответно доплащане или намаление. В повечето случаи хотелите предлагат тройни стаи във вид на стая с две редовни легла и едно допълнително.

 

2. Екскурзиите, с изключение на самолетните и чартърните, се извършват с автобуси с Евро лиценз, отбелязано във всяка програма, които разполагат с климатик, радиокасетофон, видеомонитор, микрофон, бар с разхладителни напитки и кафемашина. В тях е забранено тютюнопушенето. Определянето на местата в автобуса е според реда на записване в деня на сключване на договора за организирано пътуване.

 

3. Пакетните цени включват туристическа програма. Панорамната автобусна и пешеходна обиколка с водача на групата не включва посещение на туристическите обекти, изброени в тях. Някои от тях могат да бъдат посетени самостоятелно в свободното време. За посещението на по-значими музейни обекти, при възможност и при желание от страна на туристите, срещу допълнително заплащане могат да бъдат наети местни екскурзоводи, като изнасяната информация не е на български език. В много от музеите заявката за местен екскурзовод, както и за фиксиран час на влизане, трябва да бъдат направени предварително, за което препоръчваме да се информирате за възможностите в офиса на „ТА Мондел Травел” и в нейните агентски бюра. Изключение прави изричното упоменаване на включена в пакетната цена обиколка /панорамна или пешеходна/ с местен екскурзовод. Пакетните цени не включват входните такси на посещаваните обекти, както и таксите за предварителна резервация за посещение на някои от тях, разходките с лодка, корабче, екскурзиите срещу допълнително заплащане, трансфера с лифтове и железници, допълнителните мероприятия по желание и разходите от личен характер. Изключение правят програми и пакетни цени, за които изрично е упоменато друго.

 

 

 


Удостоверение за регистрация
MS Word документ 394.3KB
Сертификат към застрахователна полица "Отговорност на туроператора" 2021 г.
PDF документ 368.95KB
Застраховка - "Отговорност на туроператора" 2020 - 2021
PDF документ 1.04MB
Календар
Блог - да стягаме куфарите!
28 Ноември 2020 г.
СТОУНХЕНДЖ – загадка и очарование! Предлагаме ви да посетите този феномен с нашата програма "Обиколка на цяла Великобритания" през юли 2021 г.!

          СТОУНХЕНДЖ – загадка и очарование! Неясната функция на световноизвестните каменни пръстени (около 3000-1000 г. пр. Хр.)   Стоунхендж – всяка година култовото място посещава...

28 Ноември 2020 г.
Незабравима приказка из южна Франция с нашата програма Прованс – по пътя на римляните и хубавото вино, лавандула, трюфели и пъпеши! За ценителите на различното...

ПРОВАНСАЛСКИ ЖИВОТ   Незабравима приказка из южна Франция с нашата програма  Прованс – по пътя на римляните и хубавото вино! За ценителите на различното............. Лятната жега е оставила небето ясно, полята – в златисто, а г...

17 Ноември 2020 г.
Най-високата железопътна гара в Европа ви очаква!!!

 Здравейте, приятели! Надяваме се, че вашият пътешественически дух ви поддържа в това сложно време. Подготвили сме ви приятно четиво! Програмата е на нашия сайт! Запознайте се и помечтайте! Скоро отново ще сме на път!  ШВ...

Новини
03 Ноември 2020 г.
Елате с нас на разходка из долината на река Рейн или поемете по Романтичния път на Бавария!

Здравейте приятели,  Каним ви на романтична разходка из долината на река Рейн! Многобройни замъци и крепости разказват истории за средновековни рицари, омагьосващи с красотата си нимфи и древни руини, превърнати в резиденции. Впечатляващите Бавар...

02 Ноември 2020 г.
Уникалните Доломити ви очакват!

Мечтаете ли за истински вълнуващ рай, величествени гледки и глътка адреналин? Очакват ви уникалните Доломити! Програмата ни за 2021 е на нашия сайт! Пожелайте си го истински и ще се сбъдне! Трябва да имаме мечти! Трябва да продължим да живеем и да глед...

Онлайн каталог
Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“
  Бенефициент: ТА МОНДЕЛ ТРАВЕЛ ООД
  Обща стойност: 10 000 лв., от които 8 500 лв. европейско и 1 500 лв. национално съфинансиране.
  Начало: 30.09.2020 г. Край: 30.12.2020 г.
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах