Турция - Eкскурзии и почивки от mondel-travel.com

Турция

Турция
КУРОРТИ В Турция

Скьпоценният блясък на Топкапъ сарай и отдалечеността на анадолските села, харемът в султанските палати и пещерните църкви в Кападокия, минаретата на джамиите и милионите маслинови дръвчета, пастирите с огромни наметала и ваксаджиите с лъскавите си сандъчета – който мечтае за Ориента, той на първо място се сеща за Турция.

Стотици километри блестящи плажове, отдалечени планински пътеки до височина над 5 хил. метра, гори и езера, храмове, църкви и джамии, дворци и археологически забележителности, изобилие от възможности за спорт от сърф до голф и парапланеризъм, шумни пазари и кулинарни специалитети – Турция може да изпълни всяка мечта.

Наричат я мост между Европа и Азия. Турската територия крие свидетелства за много култури, тя винаги е била арена за нови империи и религии и преход между Европа и Азия.

„Турция - това  е Истанбул” казват много хора и имат основателни причини за това.

Истанбул е най - атрактивната и привлекателна дестинация в страната през цялата година. Единственият в света град, разположен на два континента, град, в който се срещат Изтокът и Западът, Европа и Азия, ислямът и християнството, град, в които се сливат различни култури.

Истанбул очарова със своите размери, с множеството исторически и културни паметници, със забързания ритъм на живот, със безбройните аромати, които  изострат сетивата. Истанбул е история, Истанбул е магия, Истанбул е  перла от огърлицата на Ориента.

Една разходка из днешния Истанбул не е само възможност за получаване на разнообразни и разнобагренни впечатления от шумния и живописен град, разположен до водите на Босфора и Мраморно море, но и среща с цели осемнадесет  столетия от човешката история, с паметници на три човешки цивилизации, с безценни съкровища, събирани от Азия, Европа и Африка.

Най - забележителен архитектурен паментик от византийската епоха е църквата  Света София. Тя привлича вниманието с изящната си  архитектура, с великолепните златни мозайки, плод на непомръкващо вековно изкуство.

Църквата е открита на Рождество Христово на 26.12.537 г. от император Юстиниан.

Целта му била това  поклонническо място да бъде по - голямо  и по - величествено от храма на пророка Соломон в Йерусалим.

За строежа на Света София е използван мрамор от Анадолските залежи, гранит от Ефес, колони от храма на Аполон в Балбек, Родоски тухли.

Друга основна забележителност на Истанбул е джамията Султан Ахмет – най - голямата и изящна джамия на Истанбул. Известна е като Синята джамия поради изобилието на синя и зелена керамика, изящно използвана при декорирането на стените и куполите. Джамията е единствената в Истанбул с шест минарета. Джамията има 260 прозореца, изработени по Венециански стил, а куполът е висок 43 м.

На скалист нос между Мраморно море и Златния рог се намира султанския дворец  Топкапъ -  най - представителният и богат музей на Истанбул. Дворецът е единственият в света исторически паметник, разкриващ целия живот на  отоманската династия. И един от най - посещаваните музеи както на Истанбул, така и на Европа. Колекцията на музея се смята за една от трите най - богати колекции в света , заедно с тази на Хабсбургите и на Руските царе. Общият брой на експонатите е около 65 хиляди, но са изложени едва една десета част от тях, поради недостиг на изложбени зали.

Не можем да не споменем и двореца Долмабахче, построен по образец на Лувьра и Бъкингамския дворец. Долмабахче поразява сьс своето изящество и великолепие. За строежа му са използвани 14 тона злато и 40 тона сребро, мебелите са докарани от Париж, вазите от Севьр, копринените платове от Херке и Лион, кристалите от Бакара, свщниците и полилеите от Англия.

Когато говорим за Истанбул, не можем да пропуснем Желязната цьрква, крепостта Румели Хисар, Девическата кула, площад Таксим и оживеният булевард Истиклял,

Кулата Галата, колорита на Капаль чарши и загадъчният чар на Азиатската част. Преминавайки през Анкара, покрай соленото езеро Туз Гюлю, достигаме до сьрцето на Турция – Кападокия.

Наричат този приказен район „Страна на дивите коне”. Тук природата е проявила своята щедрост, сьздавайки уникални скални творения. Творения, спиращи дъха.

Между Юргюп и Невшехир, в подножието на планината Еркиз и Хасаня играта на ерозията е сьздала единствена по рода си ландшафтна формация.

Векове наред природа и човешка рька по неповторим начин са оформили този пейзаж – скални куполи, вьзвишения и гротескни фигури, скални цьркви, олтари, пещери за живеене, подземни градове.

Най - красивите и най - добре запазени храмове се намират в близост до Гьореме.

Гьореме е музей на открито, в който са запазени множество цьркви и параклиси. Стенописите в скалните църкви поразяват с изключителната си живост и свежест на цветовете.

Голям интерес предтсвляват Девическият и Мьжкият манастир, Змийската цьрква, Цьрквата с ябьлката, Параклисьт на Свта Екатерина и Тъмната цьрква. Безспорно последната е най - забележителната в музея на открито. Наричат я тъмната, защото светлината в нея влиза само през едно прозорче. Интересен факт е, че до средата на 20 в. цьрквата е била използвана за кьща на гьльби, а след това са били нужни 14 г. реставрация, за да се открият най - добре запазените фрески в Кападокия.

Преминавайки през Долината на вьображението или както я наричат Розовата долина, не може да останем безразлични кьм причудливитв скални фигури на животни – Камила, Змия, Делфин, цял зоопарк, сьтворен от природата.

Подземните градове Каймакль и Деринкую са двата най - впечатляващи града от множеството такива в Кападокия. Те са изградени от местното население по време на гоненията на християните. Вулнуващо е да слезнете дьлбоко под земята и да се потопите в миналото – помещения за живеене, за сьхранение на зърното и виното, за добитька. Устройството на тези подземни градове е унукално – имали са водопроводна система, добра вентилация, димоотводи, отходни шахти. Те на практика са били непревземаеми и населението е живеело по половин година в тях, без да се налага да излиза на повърхността.

След като излезете от недрата на Земята, можете да се насладите на чаша вино в някоя изба, да усетите вкуса на Кападокийския елексир, да се полюбувате на пьстрите глинени изделия в малките грьнчарски работилници или да полетите с балон.

Да се издигнете с балон над Кападокия  е невероятно усешане, което качва адреналина до максимални граници. Да прелетите над чудните скални образувания и да видите от птичи поглед тази неземна красота е почти задьлжително.

Когато посрещате изгрева високо в небето, когато около вас летят десетки пьстри балони, се питате дали не се намирате в приказка....летите и се редуват уникални гледки, скални фигури в различни краски, фигури в различни чудати форми, около вас се чува само песента на птиците, а над вас в единствено небето.

Когато се приземите, изпиете чаша пенливо шампанско и вземете в рьце дипломата си за полет с балон, ще се усмихнете доволни и ще си кажете: „ Ще се вьрна отново!”.

Няма как да не споменем Анкара с величественият музей на Ататюрк и музеят на Анатолийските цивилизаии, Бурса с уникалната Зелена джамия, Измир с красивата часовниково кула. В тези градове можете да усетите странното съчетание на Ориенталската култура и модерният отенък на Запада.

Турция е страна, която има безкрайни плажни ивици и предлага на своите посетители възможност за почивка в множество курорти – Айвалък, Кушадасъ, Дидим, Фетие, Бодрум и Мармарис.

 

 

 

 

 

 


Календар
Новини
06 Ноември 2019 г.
Резервирайте своята приключенска 2020-та година при нас! Светът ви очаква!

Скъпи многобройни приятели на Мондел травел, 2019-та година е към своя край, а нашият екип е на път да я изпрати доволен и мотивиран от приключващия туристически сезон! И през тази година изпратихме развълнувани клиенти и посрещнахме щастливи и ...

28 Октомври 2019 г.
Новогодишните ни програми за 2020 ви очакват!

Новата Година чука на вратата и вие отново се чудите какво да организирате, къде да направите резервации или по-лошо, какво да сготвите… Скъпи приятели, нищо от това не е необходимо, защото ние в Мoндел Травел сме организирали всичко за вас. Н...

08 Март 2019 г.
НОВАТА ТУРИСТИЧЕСКА 2019-ТА ГОДИНА - ЗА ВСЕКИГО ПО НЕЩО!

Скъпи приятели на Мондел травел, с всеки следващ ден слънцето напомня, че се задава сезонът на вълнуващите пътешествия! И тази година нашият екип се труди усилено, за да ви предложи най-качествените туристически ма...

Онлайн каталог
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах